Zürich – mestno jedro

QuaiBrücke

Grüezi mitenand! Malo goljufam, ko opisujem Zürich saj to ni ravno popotniški blog glede na to, da tukaj živim. Je pa definitivno mesto vredno opisa.  Za vsakim vogalom se bo našlo nekaj izjemnega, kar bo zadovoljilo še tako radovednega popotnika. 

Zürich je največje mesto v Švici, ni pa glavno mesto. Ta čast pripada Bernu. Glede na večino anket je Zürich med top mesti z najboljšo kakovostjo življenja na svetu (tam nekje na vrhu z Dunajem, ki ga obožujem).

Sechseläutenplatz
Sechseläutenplatz – takoj, ko posije malo sončka so vsi vzunaj.

Mesto je zelo mednarodno in raznoliko. Brez problema lahko uporabljate vsaj angleščino, večinomy pa tudi fracoščino ali italijanščino. Uraden jezik je Švicarska nemščina. Z nemščino, ki ste se so jo naučili v Nemčiji ali Avstriji si boste zelo malo pomagali.

Zürich je čist in vse deluje večino časa kot bi moralo- še posebno javni prevoz. Omrežje vključuje tramvaje, avtobuse, žičnice in celo čolne. Lokacije, ki jih lahko odkrijete peš so staro mestno jedro, obrežna promenada, železniška postaja in vse znamenitosti ki so blizu nje. Mesto si lahko ogledate tudi z brezplačnim kolesom.

Četudi je mesto eno izmed najbolj kakovostnih, definitivno ni eno izmed najbolj poceni. Tukaj vas bo vse krepko udarilo po žepu. Ena večerja za dva v restavracijo vas bo z lahkoto stala 60 EUR. Pica stane 20 EUR. Ponavadi lahko dobite boljšo ponudbo na menu za kosilo. Nikjer na svetu ni BigMac dražji kot v Zürichu. Imajo pa veliko ponudbo restavracij iz vsega sveta. Zanivo je vedeti, da izhaja najstarejša vegetarijanska restavracija, the Haus Hiltl, iz Züricha.

Free walking tour podjetje omogoča zastonj (peš) ogled mesta. Nekatere oglede, kot je čokoladna tura se plača. Priporočam, ker res ponudijo dobre informacije in v 3h urah vidiš velik del starega mesta.

Mesto je posajeno s cerkvami. Najbolj znane cerkve:
  • Grossmünster (velika katedrala) – blizu jezera v starem delu mesta, kjer je služboval Zwingli; protestanska cerkev iz leta 1220
  • Fraumünster (katedrala naše gospe) – na nasprotni strani reke Limmat; prvi del je bil zgrajen pred letom 874. Evangeličanska cerkev zgrajena na ostankih ogromnega samostana za ženske, ki so bile zelo močne v politiki
  • St. Peter – nižje po reki od Fraumünstra, v starem delu mesta. Ima uro z največjo številčnico v Evropi.

 

Churches Zurich

 

St. Peters church Zurich

Kunsthaus je velik muzej Švicarske umetnosti z prostim vstopom ob sredah in Landesmuseum je največji zgodovinski muzej v Švici. Glavna železniška postaja je tudi dom Švicarskemu narodnemu muzeju in se nahaja v veličastnem pravljičnem gradu, ki je star več kot 100 let. Park za muzejem naj bi bil tudi vreden ogleda vendar moram priznati, da se v njemu še nisem sprehodila.

Definitivno pa sem se že sprehodila ob jezerski promenadi. Promenado krasijo manjši parki, ki so idealni za sprostitev in občudovanje gora v daljavi. Prav tako pa se v njih veliko dogaja, še posebej v poletnih mesecih. Včasih se tukaj počutim kot na morju. Poleti se dostikrat kopam. Prostor namenjen kopalcem je ob China Garten.

Zurich Lake

V samem mestu je na voljo več kot 1200 vodnjakov, iz katerih teče pitna voda. Švicarji imajo vedno plastenko s seboj in si dotočijo vodo ob žeji.

Fountain Zurich

Kar mora biti na vašem to-do seznamu je tudi Polybahn. To je tirna vzpenjača stara več kot 100 let. Najdete jo lahko na Centralni tramvajski postaji in gre vse do vrha svetovno priznane univerze ETH. Na vrhu se lahko nadejate super razgleda. Obožujem dobre panoramske razglede.

Polyterrasse
Razgled iz ETH
Največji dogodki v mestu:
  • Street Parade- največja evropska tehno zabava vsako leto poteka po obali jezera
  • Sechseläuten- spomladanski cehovski festival
  • Züri fest- mega event, mestni festival, ki poteka vsake tri leta

V mestu je še veliko za raziskat in več bom opisala v drugem blogu.

You may also like

2 Comments

  1. Mesto sem že obiskal. Kratek, jedrnat in dober opis Zuricha. Mesto ni preveliko, ponuja pa res raznovrstno ponudbo. Tako, da je vredno obiska.

    1. Res je zanimivo mesto. Še veliko več je za odkrit tako, da bom sigurano še kakšno objavo namenila Zurichu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *