Poljska je velika država

Poljska je res velika država in si morate vzeti dosti časa, da jo res spoznate. Priporočam obisk spomladi, poleti in mogoče jeseni. Zima na Poljskem mi ni bila nikoli všeč, je pa v redu, če greste smučati v gore Tatre.

Ker imam prijateljico na Poljskem v Varšavi, obiščem to državo res pogosto. Poljska ima zaradi svoje lege in dostopnosti zgodovino polno vojn in sprememb- veliko se lahko naučite o Evropski zgodovini na splošno, ko raziskujete Poljsko.

Ponavadi se ustavim samo v Varšavi in okolici tokrat pa sem si vzela čas dva tedna in nabirala izkušnje tudi po drugih mestih. Javni prevoz deluje še kar v redu, najbolje pa se je prevažati po državi z Flixbusom in/ali najetim avtomobilom (vendar pozor- ceste so zelo slabe!). Povezave z vlakom so po večini dobre, vendar odvisno v katero smer. Na primer relacija Krakov – Varšava je super z vlakom!

Vroclav (Wroclaw)

Najprej sem letela v Vroclav in ostala tam par dni. To je super alternativa prenatrpanemu Krakov-u. Obe mesti sta bili nemški v zgodovini, zato je arhitektura zelo podobna tisti, ki jo najdete v Nemčiji. Mesto si lahko z lahkoto ogledate v enem dnevu, če se vam mudi naprej.

Tržnica z svežim sadjem in zelenjavo. Na poljskem jejo dosti mesa, zato sem prišla sem po malo drugačnih vitaminov.
Ena zgradba, dve cerkvi z drugačno vero- opazite dva vhoda? One cerkev zgoraj in druga spodaj v kleti. Se niso mogli zmeniti čigava je cerkev, zato so naredili kompromis in so si jo razdelili na pol.
Wroclaw main square
Glavni mestni trg

Najbolj nepozabna stvar v mestu so palčki! Mesto je polno palčkov v spomin na protestniško gibanje proti komunizmu leta 1980. Danes so ti mali palčki prava turistična atrakcija- lahko se igrate igrico in poskusite “uloviti” vse palče, ki jih je več kot 350 in še postavljajo nove.

Palčki Palčki Palčki

Imajo tudi na voljo brezplačne vodene oglede (Free walking tours), katere priporočam, da se jih udeležite. Informacije, ki jih tako pridobite so neprecenljive. Preko tega ogleda, sem spoznala najbolj cenovno dostopno, bolj študensko, restavracijo imenovano Miš– priporočam, ker hrana je res v redu in zelo zelo poceni.

Mesto je razporejeno na obeh bregovih Odre in na množici otokov, povezanih z mostovi.  V jedru mesta so znamenite sakralne zgradbe, izmed katerih izstopajo katoliška cerkev svetega Janeza Krstnika (začetek gradnje 1158, najstarejša cerkev kraja), cerkev svete Elizabete (13. stoletje) in cerkev svetega Križa (13. – 14. stoletje). Najbolj znamenita posvetna arhitektura krasi mestno hišo (ratusz). Med druge znamenitosti sodijo nekdanja kraljeva palača, muzej upodabljajoče umetnosti ter poslopje vroclavske univerze (1702). Slednja je bila sprva jezuitska šola, danes pa je univerza s pomembno knjižnico, galerijo umetnosti in astronomskim observatorijem. Pri knjižnjici se nahaja lep park v katerega se lahko usedete in se umaknete od glasnih ulic.

Wroclaw library park
Park mestne knjižnice

Koncentracijsko taborišče Auschwitz

Obisk Auschwitz-a ni bila najlažja izkušnja v mojem življenju ampak ena, ki bi jo moral vsak izmed nas dati skozi. Kar se je dogajalo v v taboriščih po celi Evropi (na Poljskem, Nemčiji, Italiji,…) ne smemo pozabiti. Zgodovina se prehitro ponavlja ampak, če jo podoživimo osebno/z čustvi vsaj malo, nam bo mogoče ostalo v spominu kje so meje.

Auschwitz (Oświęcim) je najhitreje obiskat iz Krakova ampak, ker sem bila v Wroclaw sem najela avto in se odpravila na 2.5h pot proti Auschwitz-u.

To nemško taborišče iz druge svetovne vojne ima dva dela, Auschwitz 1 in Auschwitz Birkenau- oba sta brezplačna, med njima pelje avtobus. Številka 1 je bolj obiskan del in želijo omejiti obisk po urah, zato morate karto za vstop rezervirati v naprej preko spleta. Lahko izberete voden ogled ali samostojen. Pri vodenem dobite sicer več informacij je pa tudi bolj čustven in naporen.

Auscwitz

Ne pričakovati, da boste videli vse stavbe in kaj se je dogajalo, ker so novembra 1944 Nemci razstrelili plinske celice z namenom, da bi prikrili svoje zločine pred napredujočimi sovjetskimi silami. V vsakem primeru, pa boste pridobili dobro sliko o grozotah, saj je muzej poučno urejen in veliko stavb vodilnih ljudi taborišča je ohranjenih.

Varšava

Mesto je definitivno lepše, ko sveti sonček. Vse je zeleno v njihovih velikih parkih. Parki so nekaj po čem si bom zapomnila Varšavo, ker res prinesejo temu velemestu poseben pridih. V nekaterih je grad, v drugih jezero ali kitajski pavilijon in drugje se lahko rolaš. Po celem mestu lahko v bistvu hodiš samo v parkih, brez, da bi prišel na betonske površine.

Kar je novo je urejena “plaža” on njihovi reki Vistula. Kopat se sicer ne moreš ampak je lepo sedeti tam ali se sprehoditi  in uživati na soncu. En breg reke je poln barov, drugi pa peščenih plaž.

Nekaj več sem že napisala o Varšavi v mojem prejšnjem blogu. Rada se vračam v to mesto, tokrat je bilo to v bolj prijetnem vremenu in definitvno priporočam ogled Aprila/Maja.

Beloveška pušča (Białowieża Forest) z Evropskimi bizoni

Brez besed skoraj. Tako lepi in ohranjeni kraji.

Beloveški gozd je obsežno območje pragozda na meji med Poljsko in Belorusijo. Njegov simbol je ogrožen Evropski bizon (zober), ki je v preteklosti že izumrl, a so ga uspeli ohraniti v ujetništvu/rezervatu- na Poljskem jih živi okoli 1100 in 4000 po celi Evropi.

Veliko zaslug za ohranjenost ima večstoletna tradicija varstva tega območja kot rezervata različnih vladarjev. Malo manj kot polovica poljskega dela je še danes zaščitena kot strogi naravni rezervat, ki je del UNESCa.

V okolici gozda lahko ostanete več dni in obiščete različne kraje. Ogledate si lahko na primer slavne pravoslavne cerkve, dom čarovnice, ki je ugrabila Jankota in Metko in skočite na starinski vlak.

Białowieża Forest

Chatka Baby Jagi
Hiša Baby Jagi

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *